0 0.00 лв.

Пазарската кощница е празна.

 

8 неща, които трябва да знаете, преди да си вземете хамстер

Ако мислите да си вземете хамстер или наскоро сте се сдобили с един, чудесно! Хамстерите са малки, сладки, сравнително лесни за отглеждане и са перфестни за хора, които нямат мястото или времето да се грижат за по-голям домашен любимец. Но въпреки че тези малки пухкави топчета нямат нужда от много внимание, има няколко много важни неща, които трябва да знаете, преди да си вземете едно вкъщи.

1. Мъжките и женските не бива да се отглеждат заедно

За това правило няма изключения. Дори и да сте взели братче и сестриче или двойка от зоомагазина, хамстерите са самостоятелни животни и няма да се почувстват самотни или нещастни, ако ги разделите. Оставите ли ги заедно, могат да се случат две неща – да се сбият или да се размножават. Дори и да имате намерение да размножавате хамстерите си, отново трябва да ги отглеждате в отделни клетки и да ги събирате съвсем за кратко. Хамстерите се размножават изключително бързо, а след като бебетата се родят, има голяма опасност бащата да ги нападне и убие. В резултат майката може да нападне мъжкия, за да защити малките си. Има много неща, които трябва да знаете, ако вашата любимка стане мама, но едно от най-важните е да държите таткото далеч.

2. Сирийските хамстери въобще не трябва да се събират

Някои видове хамстери могат да живеят щастливо с приятелчета от същия пол. Сирийските хамстери обаче са изключително териториялни и могат да станат много агресивни, ако отглеждате два или повече в една клетка, независимо от пола, като това може да доведе до сериозни наранявания или дори смърт.

3.  Хамстерите имат нужда от много движение

Те може и да са мънички, но имат много енергия за изразходване. Да ги държите в малка клетка и никога да не ги пускате е жестокост. В природата те тичат с километри всяка нощ. За достатъчно движение те имат нужда от следните неща:

-         Колело за хамстери с подходящ размер. Диаметър от 22см е подходящ за мини хамстери, 28см е подходящ за повечето сирийски хамстери, а по-големите от тях могат да имат нужда от колело с 33см диаметър. Важно е да знаете, че прекалено малкото колело е опасно за хамстерчетата, тъй като може да предизвика изкривяване и травма на гръбнака.

-         Разходки извън клетката. След като новото ви хамстерче свикне с вас и ви позволява да го държите в ръка, можете да започнете да го пускате на разходки извън клетката, в обезопасено помещение и винаги под наблюдение.

-         Достатъчно голяма клетка. Тя трябва да има достатъчно дълбоко дъно, в което хамстерчето да може да копае тунели, да е затворена отгоре, за да не може да се покатери и да се измъкне незабелязано, да има достатъчно играчки вътре, с които мъникът да се забавлява, и достатъчно площ за тичане (препоръчително 50см на 80см минимум), която може и да е разделена на няколко етажа.

Тези неща помагат на вашия любимец да води по-дълъг, по-щастлив и по-здравословен живот.

4. Хамстерите са нощни животни

Повечето хора не знаят това, но хамстерите са най-активни нощно време. Ако новото ви хамстерче прекарва целия ден в спане, не се притеснявайте, това е нормално за тях. Веднъж щом се стъмни, то ще излезе от хралупката си и ще започне да тича в колелото си, да строи ново гнездо или да си похапва и да крие лакомствата си в тайни складове.

5. Те не харесват силни шумове

Хамстерите имат силно развити слух и обоняние, така че силните шумове като прахосмукачки, викове, телевизия или силна музика са особено плашещи за тях. Ако имате възможност, дръжте клетката им в някоя по-тиха стая. Тъй като те спят през деня, тези шумове могат да повлияят особено негативно върху техния сън и здраве. Когато държите хамстерчето си, винаги му говорете тихо, не тропайте по клетката и избягвайте ненужни шумове.

6. В зоомагазините стават грешки

Твърде често хората си купуват две хамстерчета, убедени, че те са две момиченца или две момченца, и малко по-късно изненадващо откриват гнездо с бебета. Ако купувате повече от едно хамстерче, имайте предвид, че определянато на пола им може да бъде трудно, особено докато са мънички, затова проверете още веднъж сами или попитайте ветеринар, за да сте сигурни.

7. Хамстерите са плашливи

В природата хамстерите са плячка, което означава, че инстинктивно те по-трудно и бавно ще ви се доверят и ще се привържат към вас в сравнение с други домашни любимци като кучетата например. Може да минат седмици, преди да ви позволят да ги държите в ръка. Ето и няколко съвета как да помогнете на своето хамстерче да свикне с вас:

-         Оставете го на спокойствие в първата една седмица след като го доведете вкъщи. Не отваряйте клетката освен за да му давате вода и храна. Това ще му даде време да свикне с новата обстановка, миризми, звуци, да си построи гнездо и да се почувства вкъщи.

-         Никога не го хващайте насила или гонете из клетката. Не посягайте отгоре, тъй като хамстерчето може да асоциира това с птица, която се спуска, за да го нападне.

-         Не го плашете и стряскайте със силни звуци.

-         Приближавайте го бавно и внимателно. Предложете му ръка, която да помирише, можете да го примамите и с вкусно лакомство. Говорете му нежно. Внимателно го повдигнете в дланта си. Никога и по никаква причина не го наказвайте или наранявайте.

Опитомяването на хамстер изисква време и търпение . Вероятно сте развълнувани за новия си домашен любимец и искате по-скоро да си играете с него, но да прибързвате може само да навреди повече.

8. Всеядни животни

Много хора по грешка мислят, че хамсетрите са растителноядни и хапват само ядки и зеленчуци, но те всъщност харесват и месо. Сварено пилешко без никакви подправи може да бъде добро лакомство, както и различни червейчета и насекоми. Разбира се, те също имат нужда и от различни семена, плодове, ядки и зеленчуци. Има много разнообразни лакомства, които можете да предложите на хамстерчето си, но винаги проверявайте, преди да вкарате нещо ново в диетата му. Например малки количества краставици, зеле и моркови са чудесен вариант, но никога не давайте лук или цитруси.

Грижете се добре за своето хамстерче. Те може и да са мънички, но са живи същества, които изпитват емоции. Вземете предвид тези неща и ще имате вкъщи щастливо приятелче, което ви обича през целия си живот!

Happy Paws - Защото ги обичаме! ❤

Posted in Други животинки By

Nikolay Rumenov